Fjellvett
Fjellvett  ›  Fjellvettreglene  ›  De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene har kommet.

de nye fjellvettreglene, de, nye, fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene: De gamle fjellvettreglene gjelder ikke lengre.

Fjellvettreglene var blitt gamle og utdaterte. Det var behov for en oppdatering etter 60 år med de samme reglene. Ny innsikt, kunnskap, og teknologi har presset frem et behov for å oppdatere reglene om hvordan man bør ferdes i fjellet på en forsvarlig måte.

I februar i 2016 ble de nye fjellvettreglene lansert, og kanskje holder disse i nye 60 år før vi eventuelt finner på å oppgradere de på nytt? I 2076 lanseres kanskje fjellvettreglene 3.0, men inntil videre er det altså fjellvettreglene 2.0 som skal bidra til at ingen liv skal gå tapt i fjellet.

De 9 oppdaterte fjellvettreglene

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.

Last ned en plakat av de nye fjellvettreglene (PDF)

Disse kan og bær studeres nærmere før man begir seg ut på tur i fjellet. I det store og hele er disse reglene basert på sunn fornuft, men som vi har sett eksempel på mange ganger er det ofte fravær av fornuft som kan medføre katastrofe i fjellet.

Her er noen kommentarer til de nye fjellvettreglene i tur og orden:

Planlegg turen og meld fra hvor du går.

En tur må planlegges etter evne. Se på flere mulige alternativer når du planlegger turen. Det er viktig å være informert om området man skal på tur i. Som vi vet fra de gamle fjellvettreglene, så lønner det seg fortsatt å lytte til erfarne fjellfolk. Kunnskap om fjellet og naturen er alltid viktig, og man må alltid planlegge turen etter dette.

Det er ingen garantier for at du vil ha mobildekning i fjellet, og det er derfor viktig å legge avtaler som kan overholdes selv uten mobildekning eller nøyaktige klokkeslett.

Tilpass turen etter evne og forhold.

Man skal hele tiden vurdere forholdet i fjellet. Legger man en plan, bør man også tilpasse denne etter forholdene. Som alltid skal man vise respekt for naturen, og dette innebærer også å se an været. Om man går alene bør man kalkulere inn dette, og det vil alltid være en sikkerhet i å gå flere sammen. Legg aldri ut på tur uten erfaring. I tillegg til å klare å ta vare på seg selv, må man også være beredt på å kunne ta vare på de andre i følget. Ute i naturen er det allemannsretten som gjelder, og her følger det mange plikter man også bør være kjent med.

Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

Det er viktig å være informert om værmeldinger og skredvarsel. Til dette benyttes i stor grad internett der man har dette tilgjengelig, for eksmpel før planlegging av turen - eller man kan også bruke radio om det ikke er internett tilgjengelig. Aktruelle adresser for å få værmeldinger og skredvarsel:

Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

Man vet aldri med sikkerhet hvordan været vil bli, og langtidsværvarsler er spesielt lite nøyaktige. Selv om alt ser bra ut i forhold til værvarsel og skredvarsel, kan det likevel være at disse varslene er feil. Man skal kle seg etter forholdene og været, og alltid være beredt på at vær i fjellet endrer seg svært raskt. På kort tid kan en varm sommerdag plutselig slå om og minne mer om en iskald vinter. Ta deror med ekstra bekledning og utstyr som kreves for turen. Det lønner seg å beregne ekstra med drikke og mat fordi det kan være vanskelig å beregne akkurat når turen vil være over.

Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

Det finnes mange normer og gode råd til hva man bør ha med seg på tur. De nye fjellvettreglene tar utgangspunkt i at man tar med riktig utstyr til turen. For eksempel bør man på vintertur ta med vindsekk, liggeunderlag, sovepose og spade dersom uhellet er ute og man må sove ute selv om det ikke var den originale planen. En vindsekk kan redde livet, fordi vind i seg selv er med på å kjøle ned kroppen mye raskere, og dersom man klarer å isolere vinden ute vil man dermed kunne holde seg varm mye lengre. Ellers er det også viktig å ha med seg annet overlevelsesutstyr dersom man skal ferdes der ingen andre ferdes, og man kan aldri stole på at en mobiltelefon kan være redningen. Reflekterende materialer eller en lommelykt kan gjøre det lettere å finnne deg dersom du har behov for redning i fjellet. Ellers er førstehjelpsutstyr noe man alltid bør ha med ut på tur. Skal man ferdes der det er fare for skred, ta med søkestang, sender og mottaker. Det finnes ellers mange gode råd for hvordan man bør pakke på tur.

Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

Unngå skred ved å ta de riktige veivalgene. Det skal ikke mer enn 30 grader til før det skal gå et skred, og et heng som er 5 meter er tilstrekkelig. Om du skal ferdes i skredutsatt område, bør du være godt kjent med hva dette innebærer og være forberedt på det verste.

Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

Som tidligere, er det fremdeles kart og kompass som er vinneren. En GPS eller annet elektronisk utstyr kan være godt å ha, men det hender også at disse slutter å virke, for eksempel ved at batteriet går tomt. Ta med ekstra batteri eller muligheter til å lade dette.

Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Det er fortsatt ingen skam å snu, selv ikke etter de reviderte fjellvettreglene. Ha alltid en reserveplan i bakhånd dersom du ser at turmålet blir for ambisiøst. Vend i tide.

Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Om dere går mange sammen, husk at ikke alle er like godt trent. Tempoet bør derfor tilpasses den i følget som er det svakeste ledd, slik at alle kan beherske å bli med på turen. Om det er mange som skal være med, og de svakeste ikke klarer å holde følge, vurder under planlegging om dere skal dele dere inn i flere grupper slik at alle kan holde et tempo de er fornøyd med. Mat og drikke holder energinivået oppe, og dårlig vær og sterk vind kan gjøre deg raskere sliten. Søk heller ly om du er utslitt, enn å trosse vær og vind.

1. Ingen langtur uten trening

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening

Ta noen mindre turer med sekk, før du drar på langtur. Treningen bør foregå både i og utenfor løper. Når du går på forberedende turer bør du bruke det utstyret du skal bruke på langturen.

2. Meld fra hvor du går

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

3. Vis respekt for været og værmeldingene

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

4. Vær rustet mot uvær og kulde

Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.

5. Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellvettregel 5: Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellfolk med erfaring og lokalkunnskap kan gi deg nyttig informasjon. Lytt til hva de har å si og still gjerne spørsmål om veivalg og terreng.