Fjellvett

Fjellvettregel 8: Vend i tide, det er ingen skam å snu

Vi husker vel alle Suverin Suveren, som til slutt tok til vettet, og snudde da det ble veldig dårlig vær. Det er jo ingen skam å snu, men gjør det i tide.

fjellvettreglene, vend i tide, det er ingen skam å snu

Vend i tide hvis værforholdene er så dårlige at de er til hinder for din destinasjon. Det er tross alt ingen skam å snu.

Ikke tross været. Dersom du tror det blir for vanskelig å nå frem til planlagt destinasjon, må du snu eller søke ly. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Å være helt i fjellet er egoistisk. Dersom du blir sittende fast eller går deg vill i uvær kan andre risikere livet sitt for å redde deg.

Vend i tide dersom du ser ut til at væreforholdene kan hindre deg å komme frem til planlagt destinasjon.

Hva gjør du når det er for sent å snu?

Det er ingen skam å snu, men noen ganger er det for sent. Da gjelder det å søke ly. På vinteren, grav deg ned i snøen (hvis du følger en annen viktig fjellregel har du jo husket nødvendig utstyr). Det kan være vanskelig å avgjøre om man skal fortsette turen tilbake, eller om man skal søke ly. Hvis du er usikker på om du har energi til å komme deg helt tilbake, kan du søke ly på egnet sted.

En annen sak er det jo om destinasjonen er en hytte, og den er nærmere enn destinasjonen du kom ifra. De fleste regler må tas med en klype salt, og det gjelder nok fjellvettreglene også. Det finnes mange spesialtilfeller der det ikke er særlig smart å følge fjellvettreglene.