Fjellvett
Fjellvett  ›  Fjellvettreglene  ›  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu

Fjellvettregel 8: Vend i tide, det er ingen skam å snu

Vi husker vel alle Suverin Suveren, som til slutt tok til vettet, og snudde da det ble veldig dårlig vær. Det er jo ingen skam å snu, men gjør det i tide.

fjellvettreglene, vend i tide, det er ingen skam å snu

Vend i tide hvis værforholdene er så dårlige at de er til hinder for din destinasjon. Det er tross alt ingen skam å snu.

Ikke tross været. Dersom du tror det blir for vanskelig å nå frem til planlagt destinasjon, må du snu eller søke ly. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Å være helt i fjellet er egoistisk. Dersom du blir sittende fast eller går deg vill i uvær kan andre risikere livet sitt for å redde deg.

Vend i tide dersom du ser ut til at væreforholdene kan hindre deg å komme frem til planlagt destinasjon.

Hva gjør du når det er for sent å snu?

Det er ingen skam å snu, men noen ganger er det for sent. Da gjelder det å søke ly. På vinteren, grav deg ned i snøen (hvis du følger en annen viktig fjellregel har du jo husket nødvendig utstyr). Det kan være vanskelig å avgjøre om man skal fortsette turen tilbake, eller om man skal søke ly. Hvis du er usikker på om du har energi til å komme deg helt tilbake, kan du søke ly på egnet sted.

En annen sak er det jo om destinasjonen er en hytte, og den er nærmere enn destinasjonen du kom ifra. De fleste regler må tas med en klype salt, og det gjelder nok fjellvettreglene også. Det finnes mange spesialtilfeller der det ikke er særlig smart å følge fjellvettreglene.

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene har kommet.

1. Ingen langtur uten trening

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening

Ta noen mindre turer med sekk, før du drar på langtur. Treningen bør foregå både i og utenfor løper. Når du går på forberedende turer bør du bruke det utstyret du skal bruke på langturen.

2. Meld fra hvor du går

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

3. Vis respekt for været og værmeldingene

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

4. Vær rustet mot uvær og kulde

Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.