Fjellvett
Fjellvett  ›  Fjellvettreglene  ›  7. Gå ikke alene

Fjellvettregel 7: Gå ikke alene

For noen mennesker (Lars Monsen?) kan det være en fristelse å gå alene i urørt landskap og føle på naturens ro. Går man to sammen har man imidlertid en bedre sikkerhet om noe uforutsett skjer.

fjellvettreglene, alene, fjellvett

Fjellvettreglene kan sees på som en sikkerhetsanbefaling. Går dere flere sammen er det mindre sjanser for at uhell ender i tragedie. Dessuten, går du sammen med andre har du noen å dele hyggelige naturopplevelser med.

Dersom man ikke praktiserer forsiktighet i fjellet er det større sjanse for uhell. Riktignok kan selv de som er forsiktige få seg overraskelser på tur.

Har man med turfølge får man sosiale opplevelser selv på de mest forlatte fjell. Hygge er bare en side av saken, og fjellvettregel nummer sju dreier seg selvfølgelig mer om sikkerhet enn det sosiale.

Brekker du et bein eller blir akkutt syk et sted langt til fjells kan det bli vanskelig å komme seg hjem. Går du alene kan skader som ikke vanligvis er livstruende ende i tragedie. Går dere flere kan det være bedre muligheter for å få nødvendig hjelp om uhellet skulle være ute.

Firbente følgesvenner teller nok ikke, det var i hvert fall ikke det som var utgangspunktet for fjellvettregel nummer sju. Har du med hund eller rir på hest, er du ikke alene, men med mindre det er Lassie eller en mirakelhest du har, får du neppe hjelp fra hunden din til å søke hjelp og iverksette en redningsaksjon.

Ingen (fjellvett)regel uten unntak

Et paradoks med fjellvettregelen "Gå aldri alene" er følgende: Tenk at dere er to som går tur, i et område uten mobildekning. Den ene blir skadet eller akkutt syk, slik at det blir umulig å fortsette. Den friske klarer ikke å bære med seg den syke, og må da oppsøke hjelp. Den syke må vente og søke ly, mens den friske går etter hjelp, og han må gå alene - og dermed trosser han fjellvettreglene. Dette er bare ett av mange eksempler på at fjellreglene ikke må følges slavisk.

Lars Monsen er jo heller ikke den største tilhenger av fjellvettregel nummer sju. Hans ekspedisjoner i Nordmarka er et eksempel på dette. Han har gått Canada på tvers, til fots over Alaska, og 900 km til fots alene gjennom Finland, Sverige og Norge.

Kommentarer

Dette sier leserne om «Fjellvettregel 7: Gå ikke alene»:

Martin (03.11.2012)

Dersom du har med en hund eller flere på tur, da går du ikke teknisk sett alene? Uansett så bryter jeg denne regelen glatt! Det tror jeg det er mange andre som også gjør. Tar man forholdsregler og har ekte fjellvett, kan denne regelen strykes. Litt mer risiko, men det er flott å gå alene i fjellet!

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene har kommet.

1. Ingen langtur uten trening

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening

Ta noen mindre turer med sekk, før du drar på langtur. Treningen bør foregå både i og utenfor løper. Når du går på forberedende turer bør du bruke det utstyret du skal bruke på langturen.

2. Meld fra hvor du går

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

3. Vis respekt for været og værmeldingene

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

4. Vær rustet mot uvær og kulde

Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.