Fjellvett

Fjellvettregel 6: Bruk kart og kompass

Bruk kart og kompass så finner du veien dit du skal. Tåke kan gjøre det vanskeligere å bruke kartet, og derfor er det viktig å følge med på kartet også i klarvær. En GPS kan også være nyttig på tur.

fjellvettregel, kart, kompass, fjellvettreglene

Ta alltid med kart og kompass når du går tur i fjellet. Det hjelper deg med orientering, og du kan oppdage ting i omgivelsene som du ellers kunne ha oversett.

Om du ikke vet hvordan du bruker kart og kompass, ta med deg dette selv på mindre turer, slik at du får erfaring med hvordan du bruker kartet og kompasset på tur.

Kart

Når det gjelder kartet, bruk alltid den nyeste utgaven. Uberørt natur forandrer seg ikke mye, men nye veier og bygninger kommer opp til enhver tid, og gamle kart kan inneholde feil som har blitt rettet opp i nyere kart.

Bruk kartmappe som du henger rundt halsen, så holder kartet seg tørt i alle værforhold, du vet hvor du har kartet, og det blåser ikke bort!

Før du begir deg ut på tur, studerer du kartet og ruten du skal gå. Blir det tåke, snøstorm eller vanskelige forhold kan det bli meget vanskelig å finne ut din posisjon på kartet. Derfor er det smart følge med på kartet til enhver tid, selv i klarvær, slik at du vet hvor du er til enhver tid i forhold til kartet.

Kompass

Et kompass angir retningen mot den magnetiske nordpolen, og som regel vil kompasset ditt peke omtrent mot den geografiske nordpolen også.

Det finnes mange typer kompass på markedet. Vi har magnetkompass, gyrokompass og elektroniske kompass. I tillegg finnes det håndholdte radiopeilerapparater og GPS som også kan hjelpe deg med å stake ut kursen.

Orienteringskompasset er det vanligste man bruker på tur (som vist på bildet til høyre). Dette kompasset har en bevegelig nål som viser nord-sør-retningen.

GPS

GPS kan være fint å ha med, og her kan du få informasjon som ellers ikke er tilgjengelig på et vanlig kart. Sørg for å oppdatere programvaren, slik at GPSen din har de nyestene data som er tilgjengelig.

Kommentarer

Dette sier leserne om «Fjellvettregel 6: Bruk kart og kompass»:

Gjest (03.11.2012)

Silva har bra kompass, men de er dyre. Hvis du ikke har noe kompass kan du lage et kompass slik de gjorde i filmen The Edge, bra film.