Fjellvett
Fjellvett  ›  Fjellvettreglene  ›  5. Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellvettregel 5: Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellfolk med erfaring og lokalkunnskap kan gi deg nyttig informasjon. Lytt til hva de har å si og still gjerne spørsmål om veivalg og terreng.

fjellvettreglene, fjellfolk

Lytt til de som kjenner fjellet best. Lokalkunnskap er god å ha med seg i fjellet.

Det er ikke tilfeldig at vi ble født med to ører og en munn. Lytt til de med erfaring, og spør lokale fjellfolk om for ekesempel rutevalg og forholdene i fjellet. De kan kanskje fortelle deg om farlige passasjer, dyr man bør være oppmerksomme på (for eksempel moskusen på Dovrefjell, som ikke er til å spøke med), rasfarer, hytter i området, og så videre.

Vær utadvendt og spør om råd. I fjell og mark i Norge er det som regel stor lyst til å hjelpe og slå av en prat med tilfeldige turgåere. Noen av de du snakker med vil være lokalkjent, og kan gi deg nyttig informasjon. Ta gjerne også kontakt med lokale medlemsforeninger.

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene har kommet.

1. Ingen langtur uten trening

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening

Ta noen mindre turer med sekk, før du drar på langtur. Treningen bør foregå både i og utenfor løper. Når du går på forberedende turer bør du bruke det utstyret du skal bruke på langturen.

2. Meld fra hvor du går

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

3. Vis respekt for været og værmeldingene

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

4. Vær rustet mot uvær og kulde

Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.