Fjellvett
Fjellvett  ›  Fjellvettreglene  ›  4. Vær rustet mot uvær og kulde

Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.

fjellvettreglene, fjellvettregel

Fjellvett hele året: Riktig klær og utstyr er viktig når du er i fjellet. Pakk sekken etter forholdene og årstiden, og vær godt rustet mot eventuelt uvær.

Forholdene i norske fjell er til dels uberegnelig. Været kan snu raskt, og fjellet kan bli kaldere og mer ugjestmildt på få minutter. Da gjelder det å få på seg godt med klær. Ved behov, ved tung tåke eller det blåser opp til storm gjelder det å komme seg i ly, eller komme seg ned om det er forsvarlig.

Hold deg tørr og varm. Det er definintivt ikke bare vinteren som byr på kuldeproblemer. Høst og vår kan gi like store utfordringer om man ikke er godt forberedt. Det er viktig at du har med deg vannavvisende jakke, bukse og sko slik at du kan holde deg tørr fra topp til tå selv i øsende regnvær.

Om vinteren, vær ekstra oppmerksom på at dine ekstremiteter holdes varme slik at du unngår nedising. Vær oppmerksom på farene ved overfladisk generell forfrysning såvel som nedkjøling av hele kroppen. Kle deg godt i kaldt vær. Klær som lufter er viktig for å unngå at du blir klam, og dermed våt og kald.

Selv sommeren kan by på overraskelser i fjellet. Skal du på en lengre fjelltur midt på sommeren, er likevel regntøy og varme klær obligatorisk.

Ta med sekk på fjelltur

Til mindre turer som varer bare noen få timer, og dersom været er godt, og fjellturen ikke er i ulendt terreng, kan det være tilstrekkelig med en hofteveske. Til mellomlange turer og lengre fjellturer er sekk en nødvendighet.

Sekken din bør være tilpasset din kropp, og du bør ha prøvd den på mindre turer før du begir deg ut på langtur. Velg en mellomstor sekk på minst 50 liter på mellomlange turer. Skal du på større langturer må du ha med sovepose, proviant, kanskje telt og ekstra utstyr - og det kan da være nødvendig med en sekk på 70 liter eller mer.

Hvordan du laster opp sekken er av betydning:

  • Som hovedregel bør du ha de tyngste gjenstandene lengst inntil ryggen din, og de letteste tingene ytterst i sekken. Tenk symmetri, og fordel vekten jevnt på venstre og høyre side slik at det blir mer behagelig for deg å bære sekken.
  • Bruk plastposer så holder innholdet i sekken seg tørt selv om det begynner å regne. Det er også mulig å få kjøpt regntrekk til sekken, det kan være en fordel ettersom sekken din ikke blir våt, og du unngår dermed å drasse med deg ekstra rengvann som sekken trekker til seg.
  • Lette gjenstander kan pakkes utenpå sekken, men husk å feste de godt. Lett å bære kan være tungt å miste.
  • Ting du får bruk for ofte under turen legger du lett tilgjengelig. Bruk gjerne lommer øverst og på sidene av sekken til dette.
  • Vurder også å pakke de mest brukte gjenstandene i lommer eller i en mappe som du har hengende over bryst/mage. For eksempel kan du ha kartet i en kartmappe, digitalkamera og GPS i en lomme i jakken.

Kommentarer

Dette sier leserne om «Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde»:

Kjetil (19.02.2013)

Ikke enig i at man bør pakke utenpå sekken, alt inni er en bedre oppskrift. Ellers veldig bra tips her!

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene har kommet.

1. Ingen langtur uten trening

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening

Ta noen mindre turer med sekk, før du drar på langtur. Treningen bør foregå både i og utenfor løper. Når du går på forberedende turer bør du bruke det utstyret du skal bruke på langturen.

2. Meld fra hvor du går

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

3. Vis respekt for været og værmeldingene

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

5. Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellvettregel 5: Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellfolk med erfaring og lokalkunnskap kan gi deg nyttig informasjon. Lytt til hva de har å si og still gjerne spørsmål om veivalg og terreng.