Fjellvett
Fjellvett  ›  Fjellvettreglene  ›  3. Vis respekt for været og værmeldingene

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

værmeldinger, været, værmeldingene, fjellvettreglene

Selv om mange vermeldinger er uriktige, bør man fortsatt ha respekt for meldingene fra meteorologene. De melder ikke væretet riktig hver gang, men de anslår sannsynligheter for hvilket vær vi kan forvente oss de neste timene og de neste dagene.

Værmeldinger kan du sjekker her:

  • yr.no
  • storm.no
  • met.no
  • weather.com
  • wunderground.com

Hvis du sjekker værmeldingene fra alle disse tjenestene vil du se sprik i meldingene. Det er ikke sjelden at de melder vidt forskjellige temperaturer, føreforhold, nedbørsmengde og vindforhold.

  • Stol aldri helt på meteorologene som melder "godvær". Meldes det fint vær, bør du likevel være forberedt på det motsatte.
  • Respekter alltid meldinger som forspeiler "dårlig" vær. Blir det meldt dårlig vær, så forvent også at det kan bli enda dårligere enn hva meldingene sier.

Været i fjellet er ganske uforutsigbart, og selv de som er bevandret i den norske fjellheimen vet hvor riktig dette er. Plutselige endringer i været til fjells er ikke uvanlig.

Vær også oppmerksom på fare for lynnedslag i tordenvær. Går du i fjellet langs en rygg eller beffinner deg på en fjelltopp i tordenvær er du svært utsatt for å bli truffet av lynet. Det smarteste du kan gjøre er å komme deg ned så fort som mulig.

Følg nøye med på hvilket vær som meldes. De siste meldingene er som oftest mer nøyaktige enn de som ble meldt tidligere. Få med deg de ferskeste vær meldingene før du drar ut på tur. Har du mobiltelefon med tilgang til internett er det også lurt å sjekke værmeldingene underveis når man er i fjellet.

Kommentarer

Dette sier leserne om «Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene»:

Gjest (19.02.2013)

Værmeldingene på yr kan du bare glemme, et bedre værvarsel er å anta det motsatte av hva yr melder..

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene har kommet.

1. Ingen langtur uten trening

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening

Ta noen mindre turer med sekk, før du drar på langtur. Treningen bør foregå både i og utenfor løper. Når du går på forberedende turer bør du bruke det utstyret du skal bruke på langturen.

2. Meld fra hvor du går

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

4. Vær rustet mot uvær og kulde

Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.

5. Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellvettregel 5: Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellfolk med erfaring og lokalkunnskap kan gi deg nyttig informasjon. Lytt til hva de har å si og still gjerne spørsmål om veivalg og terreng.