Fjellvett

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

værmeldinger, været, værmeldingene, fjellvettreglene

Selv om mange vermeldinger er uriktige, bør man fortsatt ha respekt for meldingene fra meteorologene. De melder ikke væretet riktig hver gang, men de anslår sannsynligheter for hvilket vær vi kan forvente oss de neste timene og de neste dagene.

Værmeldinger kan du sjekker her:

  • yr.no
  • storm.no
  • met.no
  • weather.com
  • wunderground.com

Hvis du sjekker værmeldingene fra alle disse tjenestene vil du se sprik i meldingene. Det er ikke sjelden at de melder vidt forskjellige temperaturer, føreforhold, nedbørsmengde og vindforhold.

  • Stol aldri helt på meteorologene som melder "godvær". Meldes det fint vær, bør du likevel være forberedt på det motsatte.
  • Respekter alltid meldinger som forspeiler "dårlig" vær. Blir det meldt dårlig vær, så forvent også at det kan bli enda dårligere enn hva meldingene sier.

Været i fjellet er ganske uforutsigbart, og selv de som er bevandret i den norske fjellheimen vet hvor riktig dette er. Plutselige endringer i været til fjells er ikke uvanlig.

Vær også oppmerksom på fare for lynnedslag i tordenvær. Går du i fjellet langs en rygg eller beffinner deg på en fjelltopp i tordenvær er du svært utsatt for å bli truffet av lynet. Det smarteste du kan gjøre er å komme deg ned så fort som mulig.

Følg nøye med på hvilket vær som meldes. De siste meldingene er som oftest mer nøyaktige enn de som ble meldt tidligere. Få med deg de ferskeste vær meldingene før du drar ut på tur. Har du mobiltelefon med tilgang til internett er det også lurt å sjekke værmeldingene underveis når man er i fjellet.

Kommentarer

Dette sier leserne om «Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene»:

Gjest (19.02.2013)

Værmeldingene på yr kan du bare glemme, et bedre værvarsel er å anta det motsatte av hva yr melder..