Fjellvett

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

fjellvettreglene, melde fra

Mer frihet, mer ansvar: Dersom du ikke ønsker å knytte deg til avtaler, er det viktig å utstyre seg ekstra godt i tilfelle du blir sittende fast i et område uten mobildekning. Om vinteren er det for eksempel nyttig å ha med seg redskaper for bygge en snøhule (spade, liggeunderlag og varme plagg osv). Om mulig, avtal et omtrentlig tidspunkt for når du planlegger å komme tilbake, og omtrentlig hvor dere planlegger å gå.

Det sikreste du kan gjøre er å kontakte dine nærmeste pårørende, og fortelle hvor du har tenkt å gå, og når du forventer å komme frem. Avtal gjerne at du kontakter de ved en planlagt destinasjon. De vil reagere raskt dersom du ikke gir lyd fra deg, og kan så iverksette tiltak som å kontakte redningsmannskaper. Du kan også avtale med andre turgåere som skal samme vei.

Hvis du ombestemmer deg, er det viktig at du melder fra om dette slik at man ikke igangsetter en unødvendig leteaksjon. Husk også at den norske fjellheimen har manglende mobildekning, og du kan ikke forvente å kunne benytte deg av mobiltelefon i fjellet. Tomt batteri på mobilen er også velkjent for mange som går tur flere dager i fjellet.

Hvis du skal gå fra hytte til hytte, kan du legge igjen en skriftlig melding om hvor du skal gå. Bor du på hotell eller pensjonat, spør om de har en ordning for dette. På hytter og fjellstuer i Norge som er åpne for turgåere finner du gjerne en kasse hvor du kan skrive ned din melding.