Fjellvett
Fjellvett  ›  Fjellvettreglene  ›  1. Ingen langtur uten trening

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening

Ta noen mindre turer med sekk, før du drar på langtur. Treningen bør foregå både i og utenfor løper. Når du går på forberedende turer bør du bruke det utstyret du skal bruke på langturen.

fjellvettreglene, langtur

Dersom du skal gå i fjellet i mange dager kan det lønne seg å starte mykt, slik at du ikke tapper deg for viktig energi i begynnelsen av turen. Del opp turen i dagsetapper, og øk lengden etter hver dag hvis føre, vær og din form/helse tillater det. Skal du gå i flere dager kan det også være lurt med en eller flere hviledager.

Når du går på en lengre tur kan du aldri være helt sikkert hvordan været vil bli. Derfor bør du også øve deg på å gå treningsturer når været er dårlig og når det er vanskelig føre.

En fin måte å trene seg på er å delta på lokale turlag eller medlemsforeninger, eller du kan gå turer sammen med venner og familie. Generell fysysk trening er også viktig før man begir seg ut på langtur.

Hvor lange turer du kan gå avhenger ikke bare av din fysiske form, men også din psykiske form. Lengden på turen tilpasses dog ikke bare etter din egen helsetilstand, men også etter forholdene. Reduser den daglige lengden på turen ved dårlige værforhold og vanskelig føre.

  • Velg tur etter evne. Om du har meget begrenset erfaring fra fjellturer tidligere, er det neppe lurt å starte med en to-ukers vandring i den norske fjellheimen.
  • Planlegg turen på forhånd. Begynn planleggingen hjemme god tid i forveien. Tenk godt igjennom hva du kommer til å få bruk for. Ta ikke med for mye, men det er også dumt å pakke med seg for lite. Trenger du ekstra klær? Hvilket utstyr må du ha med? Hvor mye mat og drikke trenger du? Norge har god tilgang på rent drikkevann, og som jeger eller fisker er det også muligheter for å skaffe seg litt animalsk protein underveis dersom man har løyve til det.
  • Tenk over hvilken rute du har valgt. Det lønner seg å legge opp til en rute som kan endres underveis. Er det mobildekning i området? Kan du ta mindre avstikker-turer for ekstra opplevelser, for eksempel en topptur dersom du har overskudd som tillater det. Finnes det muligheter for å avbryte turen ved dårlig vær?

Kommentarer

Dette sier leserne om «Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening»:

Gjest (19.02.2013)

"En fin måte å trene seg på er å delta på lokale turlag eller medlemsforeninger" - så lenge det ikke er Den norske turistforening. Selv om dnt gjør mye bra, så gjør de jammen mye for å ødelegge norsk natur også. Tilrettelegger fjellheimen for all slags folk som ikke har lært seg grunnleggende fjellvettregler, folkeskikk og det verste av alt: de kaster søppel etter seg og ødelegger leirplasser... :(

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene har kommet.

2. Meld fra hvor du går

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

3. Vis respekt for været og værmeldingene

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

4. Vær rustet mot uvær og kulde

Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.

5. Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellvettregel 5: Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellfolk med erfaring og lokalkunnskap kan gi deg nyttig informasjon. Lytt til hva de har å si og still gjerne spørsmål om veivalg og terreng.