Fjellvett
Fjellvett  ›  Fjellvettreglene  ›  9. Spar på kreftene

Fjellvettregel 9: Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig

Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig. Vent aldri for lenge før du begynner å forberede et nødly, om det skulle være nødvendig.

fjellvettregel, fjellvettreglene

Et nødly i en snøhule kan være en riktig så koselig opplevelse. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig. Bilde: Sneeuwholbewoners, av Garrulus (flickr).

Når du går på tur må du sørge for å ha nok overskudd. Dersom påkjenningen blir stor, spar på kreftene. Dersom du ikke har nok krefter til å komme frem til planlagt destinasjon, grav deg ned i snøen på vinterstid, eller søk egnet ly.

Dersom det er sterk vinn eller vanskelig føre vil det tære ekstra på kreftene.

Dårlig utvalgt næring kan også tappe deg ekstra for energi. Velg energirike matvarer, og sørg for å få i deg nok drikke. Kunnskaper om ernæring er alltid nyttig, og det er heller ingen dum ide å lytte til hva kroppen din forteller deg. Karbohydrater, fett og proteiner er minst like viktige på tur som ellers. Drikk rent vann. Du blir slapp om du ikke får i deg tilstrekkelig mat og drikke.

Ikke vent med å søke ly til du nesten er tom for krefter. På vinteren, begynn å grave snøhule i god tid før du er helt utmattet. Da kan du lage et ly som du kan slappe av i og gjenvinne krefter. Selv om du blir tvunget til å gå i nødly, kan du gjøre det til en hyggelig og behagelig opplevelse - en, to eller tre vinternetter i snøhule går fint om du har med deg riktig utstyr og nok proviant.

Tren på å lage snøhuler utenom lange turer også, ikke gjør det først når du må søke nødly. Pass på å bygge hulen på et egnet sted. Vær spesielt oppmerksom på snørasfare i skråning over snøhulen, og at det ikke er fare for at taket på snøhulen skal rase sammen (blir du fanget under snøen, kan selv 1 meter kompakt snø over deg virke ugjennomtrengelig). Bygg snøhulen i ly for vinden.

Det er ingen vanskelig sak å bygge et nødly i snøen. Alt du trenger for en snøhule er en egnet spade og egnede vinterklær, samt sovepose og liggeunderlag - i tillegg til nok mat og drikke under oppholdet.

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene

De nye fjellvettreglene har kommet.

1. Ingen langtur uten trening

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening

Ta noen mindre turer med sekk, før du drar på langtur. Treningen bør foregå både i og utenfor løper. Når du går på forberedende turer bør du bruke det utstyret du skal bruke på langturen.

2. Meld fra hvor du går

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

3. Vis respekt for været og værmeldingene

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

4. Vær rustet mot uvær og kulde

Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.