Fjellvett

Fjellvettregel 9: Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig

Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig. Vent aldri for lenge før du begynner å forberede et nødly, om det skulle være nødvendig.

fjellvettregel, fjellvettreglene

Et nødly i en snøhule kan være en riktig så koselig opplevelse. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig. Bilde: Sneeuwholbewoners, av Garrulus (flickr).

Når du går på tur må du sørge for å ha nok overskudd. Dersom påkjenningen blir stor, spar på kreftene. Dersom du ikke har nok krefter til å komme frem til planlagt destinasjon, grav deg ned i snøen på vinterstid, eller søk egnet ly.

Dersom det er sterk vinn eller vanskelig føre vil det tære ekstra på kreftene.

Dårlig utvalgt næring kan også tappe deg ekstra for energi. Velg energirike matvarer, og sørg for å få i deg nok drikke. Kunnskaper om ernæring er alltid nyttig, og det er heller ingen dum ide å lytte til hva kroppen din forteller deg. Karbohydrater, fett og proteiner er minst like viktige på tur som ellers. Drikk rent vann. Du blir slapp om du ikke får i deg tilstrekkelig mat og drikke.

Ikke vent med å søke ly til du nesten er tom for krefter. På vinteren, begynn å grave snøhule i god tid før du er helt utmattet. Da kan du lage et ly som du kan slappe av i og gjenvinne krefter. Selv om du blir tvunget til å gå i nødly, kan du gjøre det til en hyggelig og behagelig opplevelse - en, to eller tre vinternetter i snøhule går fint om du har med deg riktig utstyr og nok proviant.

Tren på å lage snøhuler utenom lange turer også, ikke gjør det først når du må søke nødly. Pass på å bygge hulen på et egnet sted. Vær spesielt oppmerksom på snørasfare i skråning over snøhulen, og at det ikke er fare for at taket på snøhulen skal rase sammen (blir du fanget under snøen, kan selv 1 meter kompakt snø over deg virke ugjennomtrengelig). Bygg snøhulen i ly for vinden.

Det er ingen vanskelig sak å bygge et nødly i snøen. Alt du trenger for en snøhule er en egnet spade og egnede vinterklær, samt sovepose og liggeunderlag - i tillegg til nok mat og drikke under oppholdet.