Fjellvett
Fjellvett  ›  Fjellforum  ›  Turutstyr til fjellturer med overnattinger

Turutstyr til fjellturer med overnattinger

Jeg er en fersking i friluftsliv og villmarksliv. Har gått i fjellet mange ganger, men bare dagsturer og aldri vært på overnatting i fjellet.

Jeg driver å forbereder meg på litt lengre fjellturer nå i vinter, og også mot vår og sommer når den tid kommer.

Hva er anbefalt utstyr å ha med i fjellet?

Edvin 21.01.2012
Frank (21.01.2012)

Det er store forskjeller på om du skal i fjellet om vinter og sommer selvfølgelig. Varighet, distanse og mål med turen er også med på å bestemme hva du skal ha med. Du må tenke på om du skal ha med all mat selv, eller om du skal fange noe/all mat ute.

Her er en liste over turutstsyr og ting som kan være greit å pakke med seg når man skal i fjellet om vinteren. Dette er ikke en fasit på turutstyr, men bare en liste som kan hjelpe deg å lage din egen liste - for hva du tar med deg varierer gjerne fra den ene turen til den neste også. Du trenger altså ikke alt på denne listen, mest sannsynlig, men det er en liste jeg bruker for å huske på hva som kan være greit å ta med.

TURUTSTYR FOR FJELLTUR OM VINTEREN:

LEIR:

Viktigst til leiren er: Sovepose og liggeunderlag. Vintertelt (4 sessonger) og husk snøpluggene. Spade. Fjellduk (jerven extrem om du vil ha den beste, men den veier litt, 2 kg).

MATLAGING:

Til matlaging kan du ta med primus og utstyr for å reparere denne. Underlagsmatte til primus kan også være greit.

Stekepanne og evt en grillrist. Snøkjele og eventuelt en kaffekjele. Kjeleklype er greit å ha. Ta med en termos dersom du skal ha varm mat utenom leiren, perfekt hvis du skal på dagsutflukter utenfor leiren og du bare har med en lettere ryggsekk. Kopp, og drikkeflaske er kjempekjekt dersom du vet at du ikke er i nærheten av vann hele tiden. Bestikk og matskål er også en fordel.

Til å tenne bål er det greit å ta med litt never. Dette pleier jeg å plukke om sommeren slik at jeg har et lager å ta av til mine vinterturer. Fyrstikker, tennbrikker, stormlighter, magnesium og tennpinne.

BEKLEDNING:

Ullsokker. Trøyer og truser (de som blir skitne brenner jeg bare på bålet). Isolerende jakke, vindtett og varme klær under, eller en dunjakke funker fint. Ullundertøy trøye og longs. Fleecegencer eller ullgenser. Powerstretch klær. Leirsko. Solbriller (jeg bruker slalombriller, genialt også uten ski på bena). Lue som er vindtett, gjerne med ull innerst. Hansker og votter. Balaclava, finlandshette og ansiktsmaske hvis det er ekstra kaldt. Gamasjer eller fotposer.

Førstehjelpsutstyr pakkes i vanntett pose, og hygienisk utstyr i en annen pose. Husk tannbørste og tannkrem, ta gjerne med en vulcano sportsteip og compeed plaster. Smertestillende er lurt å ha, og antibiotika til lengre ekspedisjoner. Kuldekrem og sinksalve. Zalo på flaske (10-100 ml kan være nok).

Ski eller truger. Bruker du ski husk staver, skisko, skismørning hvis du ikke har smørefrie ski, og ta med skifeller ikke minst dersom du skal gå i fjell. Pulk og pulkdrag.

Kommunikasjon og belysning:

Ting som alltid følger med er mobilen, og ekstra batteri. Ta gjerne med en radio dersmo du drar på en lengre fjelltur, mobilen kan man aldri stole på. Solcellelader til mobil. Hodelykter og lommelykt som lyser minst 500 lumen, gjerne bruk en lykt som lyster 2000 lumen eller mer, da lyser du opp hele fjellet (sterk ledlykt). Ekstra batterier. Vurder også å skaffe et ekstra batteri til mobilen, selv om dette koster litt kan det være verdt investeringen på lengre turer. Loggbok og blyant. Lys av talg, her kan du bruke den til oppvarming inne i fjellduken, eller spise det dersom det skulle være en nødsituasjon - da kan kun talg benyttes.

REDSKAPER:

Kniv og multiverktøy. Samekniv, eller enda bedre: en parang. Da trenger du ikke engang øks. Øks kan være greit hvis du skal hugge ned hele skogen til kveldsbålet, noe jeg synes er fy og skam. Ductape. Lim (evt finner du kvae i naturen som kan brukes på alt fra småsår til å lime sko. Nål og tråd. Isfiske stang og pilk og utstyr til isfiske. Ispigger dersom du går på isen, dette redder liv!

GPS med ekstra batterier. Et altimeter er greit å ha. Kompass og kart er viktig, Statens kartverk har nylig lansert kart som tåler vann og er rivesikkert, genialt. Ta gjerne med flere kompass, og sørg for at de fungerer riktig før turen, og lær deg å bruke utstyret før du drar.

God tur!

Edvin (21.01.2012)

Tusen takk, mange gode tips her. Mye å bære om man skal ta med alt dette, men det var vel ikke meningen heller. Takk takk

peter gudmansen (27.08.2012)

God side det her bra bra bra... gode tips men for mye å lese... too bad... :) XOXO Per G