Fjellvett
Fjellvett  ›  Fjell  ›  Fjellklatring

Fjellklatring - en farlig sport?

Fjellklatring kan beskrives som en risikosport, men det er nok heller begreper kalkulert risiko og fokus som gjelder. Norge er et utmerket sted å klatre.

fjellklatring

Det er en myte at fjellklatring er farlig. For de fleste som utviser forsiktighet er ikke fjellklatring stort farligere enn andre aktiviteter med tilsvarende risiko. Ved manglende fokus eller om man begir seg ut på fjell man ikke har kompetanse for å bestige, er det selvfølgelig risikabelt.

Fjellklatring innebærer til en viss grad mer risiko enn annen klatring. Dette fordi forholdene i fjellene kan være mer uforutsigbare (løse stenbrudd, plutselig værforandring, etc).

Klatring kan deles inn i følgende aktiviteter:

  • Fjellklatring - der man klaterer i fjell, fjellvegger og annet bratt terreng i naturen. En avansert og mer ekstrem form for fjellklatring er alpinklatring, som innebærer klatring på høyere fjell, gjerne langs egger og klatring over is, stein og snø..
  • Klippeklatring (også kalt sportsklatring) består av klatring på lavere vegger ute i naturen.
  • Isklatring er klatring på is. Som regel dreier deg seg om klatring på fosser som har frosset til is, men også klatring ned i breer, for de mest ekstreme klatrere.
  • Treklatring er det alle barn elsker å gjøre, samt voksne som søker ekstra morro. I de store urtrærne i USA er dette mer en sport enn bare lek, men her i Norge er det få som utøver treklatring.
  • Caving foregår i en grotte, eller eventuelt en gruver. Her klatrer man gjerne i mørke forhold, og ekstra belysning er nødvendig.
  • Teknisk klatring er klatring som graderes etter vanskelighetsgrad (fra A0 til A5). Bratthet og hvor lett det er å sikre seg avgjør graderingen.
  • Buldring er usikret klatring (ikke tau eller sikringsutstyr, men hjelm kan brukes). Her foregår klatringen på store steiner, eller i et "buldrerom" i en klatrehall.
  • Klatring på klatresti - her er løypene allerede forberedt med wire, stiger osv.
  • Klatring i kunstig klatrevegg, altså slike klatrevegger man typisk finner innendørs, og i noen tilfeller utendørs.

Fjellklatring byr helt klart på risiko, og om man ikke er forsiktig går det fort galt. Alvorlige ulykker innen fjellklatring er likevel ikke veldig vanlig.

Det å bestige K2 kan helt klart ansees som en risikabel ekspedisjon. Derimot vil det være feil å si at fjellklatring i seg selv er farlig. Risikabelt er det - men det er derfor man må være fokusert og hele tiden analysere risiko når man klatrer i fjellet.

Fjell i Norge

Fjell i Norge

Her er en liste over fjell i Norge, fjordenes og fjellenes rike. Faktisk består 90% av Norge av fjell og ikke-dyrkbar skog. For naturglade mennesker over hele landet står isbreer, fjelltopper, fjellområder til disposisjon året rundt.

Høyeste fjell

Høyeste fjell

Det høyeste fjellet i Norge er Galdhøpiggen. Kebnekaise er det høyeste fjellet i Sverige. Her finner du lister over de høyeste fjellene i alle de Skandinaviske landene, og en liste over de høyeste fjellene i verden.